Kompostowanie to po prostu naturalna metoda produkcji nawozu. Powstaje z odpadów organicznych, a więc m.in. z resztek owoców i warzyw, fusów kawy i herbaty, ale i skoszonej trawy i zwiędniętych kwiatów. Wszystko to, co w niektórych gospodarstwach domowych trafia do kosza i się marnuje, u Ciebie może zostać dobrze spożytkowane. Ponadto decydując się na biokompostowniki, wspierasz naturalne środowisko podwójnie.
Czym charakteryzują się biokompostowniki?
Biokompostowniki to pojemniki przeznaczone na odpady organiczne, z których powstaje kompost. Wykonane zostały z ekologicznego, w 100% pochodzącego z recyklingu materiału. Nienadający się już do użytku kompostownik może zostać poddany odpowiednim procesom w celu stworzenia nowego towaru. To przyczynia się do ograniczenia śmieci, których każdego roku w Polsce produkujemy ok. 13,7 mln ton.
Biokompostowniki wykonane zostały m.in. z tworzywa PP charakteryzującego się dużą odpornością na promieniowanie UV, a także dobrą wodoszczelnością. Ściany takiego kompostownika są doskonałą izolacją cieplną, co skutkuje przyśpieszonym procesem rozkładu odpadów. Innym materiałem wykorzystywanym do produkcji biokompostowników jest thermolen, który również nadaje się do ponownego przetworzenia. Tworzywo jest niezwykle trwałe i odporne na niekorzystny wpływ czynników zewnętrznych.
Zalety posiadania kompostownika na bioodpady
Kompostownik na bioodpady pomaga skutecznie zadbać o środowisko naturalne, ale również o glebę i rośliny w naszych ogrodach. Naturalny nawóz otrzymany w procesie kompostowania nazywany jest „czarnym złotem”. Jest bogaty w składniki pokarmowe, które są niezbędne roślinom do prawidłowego wzrostu. Kompost znacząco poprawia kondycję gleby, tworząc wartościowe podłoże na kwiatów, krzewów, drzew i sadzonek. Ponadto wykazuje zdolność do zatrzymywania składników odżywczych i wody.
Dodatkowo kompostownik na bioodpady sprawia, że w naszych gospodarstwach domowych produkuje się zdecydowanie mniej śmieci. To, co mogłoby trafić do pojemnika na biodegradowalne odpady, możemy umieścić w kompostowniku. Kompostowanie jest ważnym elementem filozofii zero waste, zgodnie z którą wszystko, z czego korzystamy, się nie marnuje. Celem działań zero waste jest brak produkowanych odpadów – stworzenie zamkniętego cyklu obiegu materii.
Nie można też zapominać, że kompostowanie jest pewnego rodzaju nauką. Uświadamia nas, jak dużo odpadów trafia do kosza, jak dużo marnujemy. Dzięki temu możemy lepiej zacząć gospodarować jedzeniem, robić bardziej świadome zakupy i planować posiłki, aby uniknąć wyrzucania produktów do kosza.
Biokompostowniki przyśpieszające proces kompostowania
Kompost w optymalnych warunkach dojrzewa ok. 18 miesięcy. Istnieją jednak sposoby, aby przyśpieszyć ten proces, np. poprzez stosowanie specjalnych preparatów zawierających mikroorganizmy. Pomocny okazuje się też właściwy wybór biokompostownika. Są takie, które stwarzają dla kompostu jeszcze lepsze warunki do dojrzewania, niż standardowe pojemniki. Przykładem jest kompostownik termiczny z biofiltracją, którego piankowe ścianki termiczne zapewniają bardzo dobrą izolację ciepła, co sprzyja rozkładowi odpadów. Wodoszczelność, zdolność do zatrzymywania ciepła i odporność na promieniowanie UV thermolenu sprawiają, że kompostować można przez cały rok niezależnie od warunków pogodowych, w temperaturze od −30°C do +45°C. W biokompostowniku zastosowano ponadto zoptymalizowany system napowietrzania i wentylacji, który wspiera cały proces kompostowania.
Biokompostowniki nie tylko pozwalają na spożytkowanie bioodpadów i ich ponowne wykorzystanie, ale również są świadomym wyborem produktu, który pochodzi z recyklingu i może zostać ponownie przetworzony. To ogromna wartość dla naszego środowiska, które dzięki temu jest czystsze i dla nas zdrowsze.